Välkommen till Tandvårdsgruppens hemsida! Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Implantat

Vad är ett implantat?

Implantat är konstgjorda tandrötter av metall (titan). På implantaten fäster man sedan en krona, bro eller protes i munnen. På detta sätt kan man i de flesta fall ersätta förlorade tänder, då tänder förlorats pga karies, tandlossning eller olyckor.

Implantatsystem vi använder

Vi arbetar med väl beprövade implantatsystem som Brånemark, Nobel Biocare, Neoss och Astra/Dentsply. Dessa är väldokumenterade och har följts upp under lång tid.  

Skötsel

Tandersättningar fästa på implantat fungerar i princip som vanliga tänder och man måste sköta om sina implantattänder på samma sätt som naturliga tänder. Sköter man om sina implantat och håller noggrann hygien är risken liten att man drabbas av implantatförluster.  

Historik

Den svenska professorn Per-Ingvar Brånemark var den förste som upptäckte att titanimplantat fäster i käkbenet och fungerar under lång tid. Under 1960-talet fick den förste patienten implantat med tandbroar i munnen. Läs mer om om Per-Ingvar Brånemark.

Exempel på behandling

  1. Man tappar/drar ut en tand
  2. Käkbenet får läka upp till sex månader
  3. Implantatet opereras in i tandbenet och täcks ofta av tandkött
  4. Efter 2 till 8 månader friläggs implantatet
  5. Man tar ett avtryck för koppling mellan implantat och krona
  6. Krona eller bro monteras på implantatet